Saya kurang pasti benih radish merah ni dari tanamsendiri.com ataupun Kebun Bahagia Bersama. Stok benih sedang beratur untuk digunakan, ambil dan tabur tanpa nak tag nama. Sambil nak pergi pejabat atau keluar rumah hujung minggu masih sempat tabur biji benih (yang mana sempatlah kan). Rosy Radish ni saya semai pada awal atau pertengahan Syaaban 1434H. Memang cepat membesar dan perlu dialih untuk tumbesaran yang sempurna. Jika saya tidak mengalihnya mungkin tidak membesar seperti ini. Saya katakan begini kerana, ada sepokok yang saya tidak alih dan memang ia tidak membesar pun. Boleh rujuk entri En Is tetang mengalih semaian di sini. Menjaga radish tidak susah. Perlu disiram 2 kali sehari. Kadang-kadang saya siram dengan air pokok kiambang kerana kandungan kalium yang tinggi membantu untuk pertumbuhan akar. Maka ia sesuai digunakan untuk sayuran akar. Maklumat lanjut tentang kalium sebagai nutrien tumbuhan boleh dibaca di sini. Rosy Radish juga tidak perlu menunggu lama untuk menuai hasilnya. Dalam masa satu setengah sehingga 2 bulan sudah boleh dituai. Memang puas hati tanam radish bagi pekebun amatur macam saya ni. Saya suka! Sila cuba tanam ye kawan-kawan.
Rosy Radish segar lazat apabila dimasak dengan rumpai laut hitam. Saya lihat Mr Chef masukkan juga kurma China untuk rasa manis. Memang sedap! Jika bersekempatan nanti saya kongsi resepi yang Mr Chef guna di blog ini.
Hasil tuaian yang disebelah rosy radish tu cuba cik puan/ tuan semua teka,
pokok apakah ia :)
Entri seterusnya kita cerita :)
Jawapan siapa betul dapat hadiah misteri daripada saya,
Cik Puan yang baru balik dari Australia tak aci jawab ye :)
Hasil tuaian yang disebelah rosy radish tu cuba cik puan/ tuan semua teka,
pokok apakah ia :)
Entri seterusnya kita cerita :)
Jawapan siapa betul dapat hadiah misteri daripada saya,
Cik Puan yang baru balik dari Australia tak aci jawab ye :)
Sekelompok Rosy Radish dalam polisterin. Saya tuai secara berperingkat. Sehingga entri ini ditulis, kawasan ini telah kosong.