Thursday, January 1, 2015

Ubi kayu tanam sendiri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua,

Meski sudah lama tidak menulis di sini, tetapi saya masih berkebun sikit-sikit. Jika ada yang mengikuti perkembangan di Instagram saya, boleh dapat maklumat perkembangan Petak Hijau :) Tidak banyak perkembangannya. Hasil tuaian yang hampir sama saja setiap kali. Agaknya ada yang bosan membacanya. Tujuan saya hanyalah untuk menarik minat rakan-rakan lain untuk sama-sama berkebun di rumah.

Tahun 2015 adalah tahun ketiga saya menceburkan diri dalam bidang perkebunan. Masih perlu mencari gali ilmu penanaman dan dipratikkan. Alhamdulillah, bermula tahun ini saya juga dapat menjadi pekebun kecil sepenuh masa :) Perancangannya ingin memaksimakan ruang kecil depan dan belakang rumah untuk pokok-pokok tanaman makanan, serta meminimakan pembelian sayur-sayuran daripada pasar.

Semalam 31 Disember 2014, saya membuat rondaan pagi untuk melihat perkembangan tanaman di Petak Hijau. Sebenarnya, saya baru pulang dari cuti panjang selama hampir 3 minggu, di rumah ibu saya di Kedah. Melihatkan pokok ubi kayu pemberian Diana Kebun Bahagia Bersama pada Mac 2014 yang lalu sudah meninggi, maka saya berkeputusan untuk menuainya untuk sarapan pagi kami. Alhamdulillah, hasilnya bolehlah tahan juga. Pokoknya tak dijaga langsung. Sesuai ditanam bagi mereka yang sibuk.

Perancangannya mahu buat bengkang ubi kayu. Memandangkan nak cepat, maka kami rebus makan begitu sahaja. Sepatutnya makan dengan kelapa parut campur garam gula, tapi tak lalu pula nak beli kelapa parut kedai depan tu. Tahap kebersihannya agak kurang. Perlu cari pemarut kelapa yang duduk tu nak parut kelapa sendiri baru puas hati. Akhirnya, saya campur dengan tepung gandum, maka jadilah getuk ubi kayu :) rasanya bolehlah nak alas perut sebelum makan tengah hari.

Batang ubi kayu yang telah matang saya tanam semula di Petak Hijau sebelah kiri. Perancangannya mahu jadikan trelis kacang panjang atau pokok memanjat yang berjangka hayat pendek. Kesimpulannya, memang seronok tanam ubi kayu!



Saturday, August 16, 2014

Cerita raya di Bukit Jenun, Pendang, Kedah, Malaysia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bukit Jenun merupakan kampung Tok Wan Mr Chef. Tempat nostalgia arwah mak Mr Chef yg juga tempat kegemaran anak-anaknya. Kami pergi pada hari raya kedua. Anak-anak bangun awal pagi seperti biasa teruja nak pergi rumah Tok Nab. Tok Nab menjamu kami dengan lemang, rendang daging, rambutan dan buah jentik-jentik. Sambil kami suami isteri bersembang mesra dengan Tok Nab sebab sudah lama tak berjumpa, anak-anak pula sibuk keluar rumah mengejar ayam dan itik. Tak lama lepas tu mohon pula nak masuk reban ayam. Oh anak-anak bandar! Teringin juga rasanya nak bela ayam dan itik sendiri.

Anak-anak juga telah menghabiskan lemang dan rendang Tok Nab yang  sedap. Sejak daripada itu asyik minta nak makan lemang saja apabila balik ke Lembah Klang. Sebelum pulang Tok Nab bekalkan kami dengan lebih kurang 20 biji telur ayam kampung dan buah jentik-jentik. Alhamdulillah. Bekalan organik dan berkhasiat dari Bukit Jenun, Pendang, Kedah, Malaysia!


Anak-anak teruja menjentik-jentik kulit buah jentik-jentik ini supaya dapat makan isi di dalamnya. Ada rakan Instagram yang mencadangkan agar buah ini dibuat sos pasta! Macam sedap juga.

Telur ayam kampung pemberian Tok Nab. Perasaan macam dapat telur emas.


Kedamaian sawah padi

Perbincangan adik-beradik di tepi reban ayam. Sungguh tertarik dengan jaring seperti jala ini. Jaring ini bukan besi. Tiba-tiba saya dapat idea untuk digunakan di Petak Hijau untuk tumbuhan memanjat.

Arnab pun ada juga. Macam-macam haiwan!



Di depan reban ayam juga mahu bergambar!


Memori beraya tahun ini dari hari pertama ke hari kelima, diabadikan di dalam sebuah scrapbook untuk subject English. Syukur Alhamdulillah, ada kisah untuk dinukilkan.



Thursday, August 14, 2014

Bubur bayam berkhasiat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Terima kasih, jazakallahu khairan kepada rakan-rakan yang masih sudi menjenguk blog saya yang biasa- biasa ini. Saya masih aktif berkebun cuma tidak sempat mengemaskini entri di blog ini. Saya hanya sempat membuat laporan tanaman di Instagram dengan nama Petak Hijau. Rakan-rakan yang mempunyai Instagram sudi-sudikanlah komen di ruangan komen di Insta Petak Hijau, nanti saya akan follow rakan-rakan ya. 

Alhamdulillah, bekalan bayam sentiasa ada di Petak Hijau sejak ia ditanam. Ia mudah ditanam dan dijaga. Jika dibiarkan berbunga mengeluarkan biji benih, maka banyaklah anak-anak pokok yang akan tumbuh merata-rata berdekatan dengan pokok induk. Jika rajin mengalih, banyak juga hasil yang diperolehi. Sejak akhir-akhir ini, saya agak sibuk dengan kehidupan harian. Tak sempat nak mengalih anak-anak pokok yang tumbuh merata-rata. Kami sekeluarga memang suka bayam jenis ini.  Maka, kerajinan perlu ditambah untuk mendapatkan hasil kebun yang lebih banyak :) Man jadda wa jada.

Pada hujung minggu yang lepas, Mr Chef kurang sihat. Kerajinannya memasak juga merudum jatuh. Makanya, pada Sabtu yang lepas, dengan proaktifnya pada awal pagi saya telah menyediakan bubur nasi bayam yang berkhasiat untuk sarapan pagi dan juga makan tengah hari. Saya bukanlah seorang yang pandai memasak. Apabila masak pasti tak berenggang dengan buku resepi di sebelah :) Resepi bubur nasi ini saya ambil daripada laman web aininizainal.com dengan sedikit olahan mengikut selera keluarga. Untuk penyediaan makanan yg sihat dan home remedy, bolehlah lawati laman web ini. Banyak yang saya belajar dan cedok ilmu daripada situ.

Alhamdulillah. Mr Chef yang sedang batuk dan selsema dan tak lalu nak makan, tambah sampai 2 kali penuh mangkuk. Syukur, ia memenuhi selera ahli keluarga. Setakat ni dah dua kali buat atas permintaan mereka. Cubalah.....

Bayam yang telah dialih cepat membesar. Jangan biarkan ia berbunga nanti dah tak berapa sedap sebab batangnya berserat sikit.

Alhamdulillah. Memang besar -besar dan segar bugar daunnya hasil baja tahi ayam.


MyPetakHijau Nutritious Porridge Recipe.


Wednesday, August 13, 2014

Sengkuang pelbagai saiz

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan pengunjung,

Saya kembali dengan mukadimah pasal hasil sengkuang :) Sengkuang memang mudah ditanam dan mudah dijaga. Setiap kali menanam sengkuang saya mendapat hasil dan bentuk yang berbeza. Kali ini hasil tuaian sengkuang memberikan saiz yang paling besar setakat ini. Sengkuang ini saya tanam di atas tanah dan bukan di dalam bekas. Agak teruja melihat saiz sengkuang yang jauh lebih besar daripada di pasaraya T&T berhampiran rumah saya. Yang bersaiz kecil tu saya tanam dalam pasu, di bawah frangipani kuning. Memang ligat melilit fragipani sehingga sudah tak nampak rupa frangipani. Saya tuai sengkuang ini sudah agak lewat. Sudah hampir 8 bulan. Mungkin sudah berserat. Memang tujuannya nak buat pecal. Hujung minggu ini pasti buat!
Hasil tuaian sengkuang yang paling besar setakat ini. Biji benih pun banyak terhasil walaupun banyak bunga yang dicantas untuk mendapat sengkuang yang lebih besar. Tip dari kebunbahagiabersama.blogspot,com.


Sengkuang pelbagai bentuk yang ditanam di dalam pasu





Sunday, April 20, 2014

Rimbunan telang di batang pokok

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan yang budiman,

Mempunyai ruang yang terhad untuk bercucuk tanam menjadikan otak ligat berfikir untuk memaksimakan seberapa banyak ruang untuk tanaman makanan. Maka, pokok telang yang dahulunya mendominasi pagar sebelah kanan, telah saya alih ke batang pokok depan rumah untuk memberi ruang kepada sengkuang untuk menjalar.

Saya telah berjumpa dengan seorang rakan kebun yang menggunakan kacang bunga telang dalam masakannya. Ada sesiapa dari kalangan rakan kebun yang juga makan kacang dari pokok telang ini? Boleh kongsi cerita masakan?






Friday, April 18, 2014

Semaian suku kedua tahun 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan pengunjung yang dikasihi Allah,

Suku pertama tahun 2014 telah meninggalkan kita. Kini masuk suku kedua tahun 2014. Masa bergerak begitu pantas. Mengingatkan diri sendiri dengan Surah Al Asr yang jika dihayati begitu mendalam sekali maksudnya.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Demi Masa!
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Berikut adalah semaian untuk suku kedua tahun 2014. Bismillah. Hujan yang hampir setiap hari turun membasahi bumi memberi harapan untuk tanaman-tanaman di Petak Hijau. Hampir kesemua biji benih yang disemai dibeli daripada kebunbahagiabersama.blogspot.com. Terima kasih Diana kerana sentiasa memberikan hadiah setiap kali saya membuat pesanan pokok dan biji benih. Diana juga tidak lokek ilmu. Selalu juga mengadu dengan Diana itu ini pasal tanaman dan cambahan yang tidak menjadi. Diana yang sabar tak jemu membalas soalan-soalan yang tidak mencabar itu :) Saya harap Kebun Bahagia Bersama akan terus maju memberikan peluang untuk pekebun amatur seperti saya untuk memperolehi biji-biji benih heirloom yang semakin susah didapati. Jazakallahu khairan.
Semaian dalam kulit telur. Sangat menghargai pertolongan Mr Chef yang sudi memenuhi macam-macam permintaan isterinya ini untuk pecahkan telur ayam elok-elok (semasa memasak) supaya boleh dikitar semula jadi tempat semaian. Tanaman yang disemai adalah pattypan squash scallop yellow, zuchinni golden arch crookneck dan lemon cucumber. Semua biji benih dari kebunbahagiabersama.blogspot.com



red capsicum dari pasa, pot marigold, red okra, tomato tiny tim, sweet red cherry tomato, tomato broad ripple yellow currant, baby blue jade corn dan indian corn wampun. Semua biji benih kecuali capsicum dibeli dari  dari kebunbahagiabersama.blogspot.com

Biji-biji benih terpilih. Cantik pula bekas pin orange raya cina yang diambil dari pejabat awal tahun ini.


Selingan Jumaat :



Thursday, April 17, 2014

Hasil tuaian hijau

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan yang budiman,

Hasil tuaian malam 19/3/2014 untuk yong tau foo - Bendi, kangkung dan bayam amaranth. Daun bangun-bangun untuk direbus, airnya diberi kepada anak yang tengah batuk dan selsema ketika itu.


Hasil tuaian 30/3/2014 - Cili, bendi, daun sup, bayam amaranth, bayam hijau daun bulat, asin-asin dan tatsoi.


Hasil tuaian 12/4/2014 - Cili, daun sup, daun bawang dan pucuk ginseng jawa untuk dimasukkan dalam mee hailam.