Wednesday, March 27, 2013

Hasil tuaian 230313

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Syukur alhamdulillah. Tuaian hujung minggu lepas meriah dengan sayur-sayuran hijau. Pertama kali dapat rasa makan mentah mustard red giant. Memang rasanya spicy.


Rosselle, radish, tomato, cili kulai, bayam hijau daun bulat, sawi hong cut flower dan mustard red giant.

Semasa sarapan, Mr Chef masukkan mustard red giant dalam maggi penne seafood sup :) sedap juga. Bertambahlah 2 kali. Semasa tengah hari, sesambil Mr Chef masak untuk lunch, sempat pula dia membuat salad letak thousand island yg terdiri daripada mustard red giant tanam sendiri, tomato tanam sendiri dan lobak merah beli sendiri. Sedap! Kalau makan raw mmg saya tak selesa :)


Sempat snap gambar bunga sawi menang semasa menuai.




14 comments:

  1. Alhamdulillah,

    Tuaian yang meriah dan lumayan. Suka tgk cili kulai tu.

    Tahniah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. cili kulai muda. nk tunggu merah lama sangat

      Delete
  2. sawi menang, sawi hong kong sy tak dapat beza...suka tgk hasil tuai zam..semua subur2 menjadi..rongak2 kesan ulat serangga pun takde

    ReplyDelete
    Replies
    1. pendpt saya sawi menang macam bentuk kelopak bunga. daun rapat2. jika sawi hong cut daun jarang2 dan cwpat berbunga.

      Delete
    2. kalau mcm tu..yg tunggal masih ada dikebun sy sekarang sawi hong kong..:D

      Delete
  3. seronoknya tengok sayur segar yg dipetik di laman sendiri kan

    ReplyDelete
  4. zam, waah lumayan hasil tuaian tuh...bestnye semua nmpk segar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. segala pujian kembali kepadaNya.

      Delete
  5. Menariknya maggi tu boleh buat iklan!
    Syukur alhamdulillah murah rezeki macam-macam tuaiannya dari hasil tangan sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maggi kosong rencah sendiri bikin. sbb megi sikit, dicampurkan dengan penne. dah abis tuai sayur. sementara nak tunggu sayur yg lain pula weekend ni kembali makan sayur asin2 :)

      Delete
  6. http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/ tinggalkan jejak ya

    ReplyDelete
  7. Salam Zam,

    tumpang seronok melihatkan hasil tuaian terhidang menjadi hidangan keluarga yang sedap lagi berkhasiat!

    ReplyDelete