Sunday, March 17, 2013

Mustard Red Giant

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Benih dari kebunbahagiabersama.blogspot.com ini disemai pada 19/2/2013. Sebelum menyemai, saya gaulkan tanah dengan baja tahi ayam selama 2 minggu. Gambar di bawah diambil pada 23/2/2013. Seminggu selepas itu saya menjarangkan anak2 pokok yang tumbuh berdekatan.



Ini adalah gambar yg diambil semalam (16/3/2013). Minggu lepas saya letakkan baja tahi ayam. Nampak Mustard red giant membesar dengan cepat. Serangga apakah yg sedang hinggap pada daunnya? Perosakkah?



Menurut tukang kebun KebunBahagiaBersama, rasanya hot & spicy. Bertambah tua bertambah hot & spicy rasanya.



Minggu depan bolehlah tuai. Jika hot & spicy bertambah nanti,  smallkid tak makan pula. Dari pengalaman sendiri, betullah tukang kebun KBB kata bahawa pertumbuhan Mustard Red Giant mmg cepat dan sesuai untuk inter-cropping plant.




12 comments:

  1. assalam Awin... menjadi sungguh mustard red giant tu.. satu planter tu berapa kadar baja tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak mar..saya x sukat....main letak sesedap rasa.

      Delete
  2. cantiknya,nanti buat la entry bila dah rasa nanti ya. Nak tahu pedas dia pedas mcm makan cili padi atau pedas makan wasabi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah...bila da rasa nnt saya buat entry

      Delete
  3. Hari tu Diana potong besar-besar masak dalam sup ikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik tu. mr chef jarang2 buat sup ikan.

      Delete
  4. salam, mcm2 sayur ada dalam koleksi kebun zam ni...puas tgk kalau tanaman kita menjadi kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya takde la macam2. saya buat giliran tanaman sbb kawasan terhad. sana sikit sini sikit

      Delete
  5. Makan raw, taruh dalam salad okay tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. this weekend kami cuba jika x blk kampung :)

      Delete
  6. segarnya..mkn raw, taruk sikit thousand island best tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak thousand island macam menarik kan. terima kasih atas cadangan.

      Delete