[Jimah Belanja]
Kami tidak perlu lagi membeli jus Tetrapak (Marigold, dsb). Hasil tuaian roselle setiap hujung minggu akan menghasilkan sekurang-kurangnya 6 liter jus roselle yang boleh menampung keperluan keluarga selama seminggu. Alhamdulillah. Seperti yang En Is tanamsendiri.com selalu kata, beat inflasi dengan tanam sendiri! :)
Langkah-langkah membuat jus roselle :
1. Asingkan kelopak merah roselle dan biji di dalamnya. |
2. Rebus hanya kelopak roselle sehingga mendidih 3. Masukkan gula secukup rasa |
4. Masukkan dalam bekas minuman dan masukkan dalam peti sejuk 5. Jus roselle sedap diminum sejuk 6. Siap! |
Syukur Alhamdulillah rasa macam sejuk je tekak tengok. Nyamannnn....
ReplyDeletemmg pun...teringat diana kata mungkin kene beli peti sejuk.besar. mmg pun rasa mcm tu.
Delete