Friday, May 17, 2013

Hasil tuaian minggu kedua Mei 2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,
Minggu kedua Mei 2013 ini saya menuai semua yang boleh dituai sehingga habis. Tatsoi mengetuai hasil tuaian kali ini. Mr Chef masak dengan sos tiram. Kids pun suka. Licin semua tatsoi yang diletakkan dalam pinggan mereka. Long Scarlet Radish yang sudah tua juga dituai. Hanya sepokok sahaja yang hidup. Syukur alhamdulillah. Kali ini bunga telang lebih banyak hasilnya. Kids dengan rajin menolong mamanya menuai bunga telang. Masing-masing berebut-rebut nak cari tuai bunga telang nak banding siapa yang paling banyak. Upahnya saya telah buat sirap biru dan masukkan jus dari sebiji lemon. Bendi banyak yang dituai tetapi hanya 1/4 saja yang boleh guna. Banyak yang sudah tua mengeras dan terpaksa masuk kompos.



Daun tatsoi sangat cantik. Ini kali pertama makan tatsoi. Syukur alhamdulillah.



Pegaga gajah juga dituai untuk diberikan rakan sepejabat. Menurutnya, adiknya menggunakan pegaga gajah ini untuk menambah susu badan.


8 comments:

  1. assalam Awin... apa rasa tatsoi tu... pegaga gajah apa resepi yg sedap ? banyak betul kat laman akak! dan memang saiz gajah he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam kak mar. tatsoi tu rasa manis. tak sama sangat dgn greens biasa. munglin kalau celur je lg boleh tahu rasa sebenar. pegaga tu kalau saya buat ulam je. tp rakan2 ofis ada yg buat masak lemak dan kerabu

      Delete
  2. salam awin, ari sy jgk dh mula blh merasa bunga telang...mkn raw je...sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya belum pernah makan raw. pasti cuba lepas ni

      Delete
  3. Saya sambil menolong Ilhan menuai bunga telang yang bahagian atas selalu kasi Abby makan bunga telang meratah. Biru-biru air liurnya keluar dari mulut hehehe.... Segar Bugar semaian di petak hijau. Tatsoi tu pun hubby suka masak campur sos tiram, selalu resepinya masak tatsoi dipanggil kungfu style.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat bayangkan abby dengan mulutnya yg biru

      Delete
  4. Salam Awin,

    Pegaga gajah ni yang hidup dalam air tu ke? Mak Aji panggil pegaga air, nampak sama aja! Kami buat ulam mentah juga. Katanya bagus untuk awet muda! Baru tahu yang ia bagus untuk tambah susu badan!

    ReplyDelete