Thursday, March 27, 2014

Penyeri Petak Hijau

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan pengunjung yang budiman,

Saya beli pokok Yellow Walking Iris di kebunbahagiabersama.blogspot.com. Baru sahaja beberapa minggu tanam, bunganya sudah muncul. Masya Allah, memang cantik dan unik.

Yellow Walking Iris


Sekarang banyak pula koleksi ros jepun saya. Seorang kenalan baru, bertukar-tukar tanaman, Azah namanya memberi banyak jenis ros jepun untuk menambahkan koleksi saya. Koleksi di bawah dibeli daripada nurseri di Seksyen 18 , Shah Alam. Harganya RM3 satu pot. Belum sempat alih ke bekas yang lebih besar dek kerana sedang fokus kepada pokok-pokok lain yang boleh dimakan.

Ros Jepun



19 comments:

  1. cantiknyeeer... Like3x... =D

    mesti umah sis banyak dgn rama-rama ^____^

    ReplyDelete
    Replies
    1. rama-rama tak ada tapi tak banyak. Pokok bunga tak banyak

      Delete
  2. Mmg cantik sgt bunga kuning tu, sapwer kata ros jepun tak boleh makan?

    ReplyDelete
  3. bunga kuning tu macam bunga orkid rupa dia..cantik.... ros jepun ble buat makan ke smRose?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun perasan macam bunga orkid

      Delete
  4. macam2 jenis ros jepun ya, yang selapis yang berlapis-lapis....apa pun cantikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam-macam sudais jenisnya. saya pun baru tahu.

      Delete
  5. Mcm Orkid bentuk bunga iris tu...cantik! sy sekarang tgh concentrate pokok bunga...byk yg dh kering...tp rose je pun Mmg independent...elok je musim panas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan....ada satu jenis orkid tu seiras2 pokok bunga ni

      Delete
  6. walking iris akak tak mau besar.. cinonet jek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak mar....sepanjang yang saya tengok walking iris...letak di tempat partial shade sikit.....

      Delete
  7. walking iris tuh nampak mmg berseri..kalau jumpa sy pun teringin nak tanam jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. UAA....boleh je saya nak bagi.....meh alamat :)

      Delete
  8. Assalam Awin,

    Dekat seksyen 18 ada nurseri ya? Kat mana ya,boleh share tak sikit info pasal nurseri tu macam lokasi dan nama nurseri tu ka?

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada nurseri dekat roundabout tu. ok juga nurseri nya...tanah pun murah

      Delete
  9. awin call me dah hilang number awin...wani yg sokmo comel...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wani....sori....number wani pun takde dalam phone.....phone pernah tukar a few times dah ni....pls email me your number k

      Delete
  10. Berjalan-jalanlah banyak walking iris ni nanti ya.

    ReplyDelete