Alhamdulillah, untuk tuaian minggu ketiga April 2013 ini, petola telah saya tuai. Sebab tak sabar punya pasal nak makan petola sulung tanam sendiri :) Teringat cadangan Diana Kebun Bahagia Bersama, tuailah dalam 25cm sebab rasanya manis. Rasanya tak sampai 25cm pun saya dah tuai :) Cuaca sekarang panas, pokok petola sering layu kekeringan. Jadi sebelum apa-apa berlaku moleklah kiranya saya tuai untuk buat masak lemak putih. Hon Tsai Tai pun dituai muda untuk dimasak sekali dengan petola. Thai basil dituai untuk dimasukkan juga ke dalam masak lemak putih. Syukur, alhamdulillah, bendi pula tak putus-putus berbuah. Terlambat ambil alamat keraslah ia. Untuk hujung minggu lepas Mr Chef tidak gunakan dalam masakan. Saya bercadang nak rebus dan makan bersama budu untuk santapan malam. Bunga telang seperti biasa akan dibuat sirap biru dan dimasukkan lemon. Dah hampir habis dah pun. Muaz, anak sulung saya, awal-awal lagi sudah pesan supaya masukkan siap-siap dalam botol airnya untuk bekalan ke sekolah esok. Cili kulai dan tomato dituai untuk dimasukkan dalam masakan puyuh masak kicap. Biji benih bunga telang dan bendi singa pun dituai. Alhamdulillah, kami bersyukur dengan rezekiMu ya Allah.
Perbezaan di antara petola pasar (top) dan petola sendiri (bottom) yg dituai muda. Rasanya memang manis dan sedap!
Memetik kata-kata Ustaz Pahrol :
Rezeki yang berkat ~ Sikitnya mencukupi, banyaknya boleh memberi
Rezeki yang tidak berkat ~ Sikitnya tak cukup, banyaknya tak puas
Semoga rezeki yang kita perolehi adalah berkat. Amin.
Alhamdulillah...
ReplyDeleteyg muda kita makan(petola),yg tua sabutnya buat basuh pinggan
ReplyDeletetak sempat nak tua. tunggu benih semuamenjadi pula nnt :)
DeleteAlhamdulillah...hasil dari kebun...semuanye segar2...bestnye, bunga telang tu mcm selalu ada dlm koleksi setiap kali tuaian zam, besar ke pokoknye?
ReplyDeletebung telang mmg banyak bunganya.ada 2 pokok dok melilit pagar...batangnya daj sebesar ibu jari
DeleteSalam Zam,
ReplyDeleteAlhamdulillah atas rezeki yang dikurniakan, macam2 boleh masak!
alhamdulillah mak aji.
Deletecolorful harvest!
ReplyDelete:)
Deletepetola tu tajam pulak hujungnya ya? Saya pun baru hari tu rasa petola ni walaupun dah lama ada.. Selalu tunggu tua amik buat mandi atau basuh pinggan je. Tak tau kenapa takde perasaan nak makan. Rupa-rupanya rasanya lebih kurang petola segi tu..
ReplyDeletesaya mmg tanam utk makan. bunganya bila banyak...cantik
DeleteBuah petola kecil yang manis si tikus pun kadang-kadang pergi makan bila buah tak lumayan di kebun.
ReplyDeleteSo colourful tuaiannya, banyak pilihan.
dok mencari jugak petola yg muncul minggu ni. belum jumpa lagi
Delete