Syukur alhamdulillah, dapat lagi menuai hasil depan rumah. Hujan rahmat yg turun hampir setiap hari membolehkan saya berehat dari menyiram pokok.
Tuaian Sabtu 6/4/2013 : Mustard red giant, bayam hijau daun bulat, Kailan, ulam raja, rosselle, tomato dan bunga telang.
Petak Hijau mengalami vege shortage buat masa ini. Saya tidak menyemai kerana peralihan tempat berkebun. Kawasan sebelah kanan akan distrukturkan semula. Syukur alhamdulillah, asin-asin sentiasa jadi penyelamat kami :)
Tuaian Ahad 7/4/2013 : asin-asin, bunga telang, bendi singa, cili kulai king dan daun cekur.
Banyak tu tuaian tuh...cili kulai king tuh yg saya jeleskan...:)
ReplyDeletesyukur alhamdulillah. cukup utk keluarga comel kami
Deletesamalah sy jeles tgk cili tu..menjadi betul..roselle pun banyak yer...:D
Deletecili tu mmg syukur alhamdulillah. roselle tu dari 3 pokok. tak la byk sgt. tapi dpt menampung keperluan minuman segar di rumah ni pada hujung minggu. jimat tak payah beli tetrapak
DeleteAssalam Awin.. Daun cekur tu buat masak apa? Teringat akak makan ikan masak daun ni masa kat Sg Besar dulu...
ReplyDeleteassalam kak mar.....cekur tu selalunya saya buat ulam. tapi kali ni mr chef buat goreng celup tepung. sedap juga.
Deletesalam zam, lumayan la hasil tuaian kebun....menjadi betul, semuanye nmpak segar..
ReplyDeleteana...sikit2 je. syukur setakat ni dpt menampung keperluan sayur dapur kami.
Deletemaknanya mmg tak beli la sayuran kat pasar, baguihnya
ReplyDeletebeli juga jika takde yg tanam contohnya carrot. impiannya mmg xnk beli dah kt pasar :)
DeleteAlhamdulillah,meriah tuaian kali ni. :)
ReplyDeletesyukur alhamdulillah. x byk mana pun tp cukup utk kami berempat.
DeleteAs salam tuan kebun(nak panggil apa tak tau ni..hehe..),
ReplyDeleteHasil tuaian yg sgt memuakan dan colourful. Mcm2 warna ada. Meriah betoi. Cuma yg saya musykil sikit bila tgk bendi singa tu. Kenapa bentuknya berlainan sgt.
boleh je panggil awin/ zamzurina :) bendi singa saya tuai masa sgt muda. ada juga sebiji bendi jenis lain.
DeletePelbagai resepi boleh dibuat tu.
ReplyDeletecikgu...sayur sikit jadi campur je semua masaknya. cukuplah buat kami empat beranak
DeleteSalam Zam,
ReplyDeleteMak Aji baru semai keratan cekur. Kalau kami suka makan rebus/sayur bening yang taruh lada hitam dan udang geragau. Lagi sedap bubuh keledek supaya manis.
mak aji...cekur manis yg sy panggil asin2. cekur ni berubi. saya ambik pucuk buat ulam.
Deletesedapnya jus roselle nantii...
ReplyDeletedah habis ahad lepas
Delete