Wednesday, November 13, 2013

Pokok Kembang Bugang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan dan pengunjung yang budiman,

White Butterfly atau Kembang Bugang telah pun berbunga di Petak Hijau. Disebabkan tukang kebun Petak Hijau ini sibuk dengan hal dunia kerjayanya, tak sempat nak melihat pokok ini meriah berbunga. Semasa mengambil gambar ini, bunganya pun macam dah nak layu. Tetapi, masya Allah, memang cantik ciptaan Allah. Kelihatan bunga ini seperti seekor rama-rama putih. Maklumat lanjut boleh dibaca di sini untuk melihat kegunaan tradisional pokok ini. Pokok ini dibeli dari kebunbahagiabersama.blogspot.com.


12 comments:

  1. ada bau wangi tak...mc sesuai jer bunga bentuk mcm ni berbau wangi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nadia...tidak pula bau wangi masa tengok dekat-dekat tu

      Delete
  2. Cantik & ada khasiat.....saya suka pokok mcm ni....2 in 1 kan...pokok bunga & pokok herba,,,,so takyah tanam byk2 jenis...jimat masa utk part time gardener mcm kita ni... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. penaakulan yang bernas sekali Lynna :)

      Delete
  3. Salam Awin, Wahh.. bunge die kembang kat belah tengah ye.. bukan pucuk.. unik la..

    ReplyDelete
  4. Salam Awin,

    Sungguh indah ciptaan Tuhan, akak pernah tengok bunga ni, kalau berbunga memang meriah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat rumah Diana ke kak. tak sempat nak tgk bunga meriah dah kering

      Delete
  5. tk penah tgk la...daun dia pun cantik kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu @ana. Daun pun macam daun pudina yg berketak2

      Delete
  6. Nanti ada beri hijau keluar InsyaAllah. Ingat nak buat posting baru minggu ni tapi tertangguh sebab kes seasonal bulb yang nak di war-warkan hehehe...

    ReplyDelete